0

Acer Campestre 10 zaden

2,50

Acer Campestre 10 zaden

2,50

Loading...

Beschrijving

Spaanse aak, ook wel in het Nederlands Veldesdoorn, Acer campestre L., is een struik of boom uit de Zeepboomfamilie. Vaak vinden we de Spaanse aak als struik en zelfs als haag gesnoeid. Hij groeit heel langzaam, kan tot 18 m hoog worden en meer dan driehonderd jaar oud. Het is de enige Esdoorn die van nature in Nederland voorkomt.

Het hout van de Spaanse aak is lichtbruin en de lichtgroene bladeren zijn veel kleiner dan die van de Gewone en Noorse esdoorn. Ze zijn gespleten in drie of vijf slippen, die gegolfd tot gelobd zijn. De bladeren zijn van onderen behaard en als je de steel doorbreekt komt er wit melksap uit, net als bij de Noorse esdoorn.

De groenige bloemen verschijnen tegelijk met de bladeren of iets erna. Ze staan in rechtopstaande tuilen. De meeldraden zijn op de discus ingeplant. De bloemen zijn in beginsel tweeslachtig aangelegd, maar ontwikkelen zich tot functioneel of mannelijke bloemen of vrouwelijke bloemen. Bij de laatstgenoemden ontwikkelen uit het u-vormig vruchtbeginsel twee gevleugelde vruchten die in het verlengde van elkaar uitstaan. Met de vleugel kunnen ze als propellers naar beneden vallen en op enige afstand van de moederplant de grond bereiken.

In de herfst kleuren de bladeren goudgeel tot roodachtig. Dat laatste valt vooral op in Zuid-Limburg. De soort houdt van vochtig tot droge kalkhoudende grond in heggen en loofbossen, maar ook in beek- en rivierdalen. Ze staat graag op hellingen en in de duinen, maar wordt ook veel aangeplan

Aanvullende informatie

Gewicht ,02 kg
Delen