Olea europaea 10 zaden

2,50

Olea europaea 10 zaden

2,50

Olijven zijn al duizenden jaren en ook vandaag de dag nog een belangrijk landbouwproduct rond de Middellandse zee. Waarschijnlijk zijn ze ook oorspronkelijk van daar afkomstig (Syrië/Turkije/Irak). Al rond 600 voor Christus werden ook in Griekenland en Noord Afrika olijfbomen geteeld. Tegenwoordig vind je ze bij warme klimaten wereldwijd verspreid, zelfs bij ons, waar ze als kuipplant gehouden kunnen worden. Van de soort Olea europaea bestaan er door kruisingen meer dan 80 varianten, maar in feite zijn enkel de olijven van de ondersoort Olea europaea ssp. sylvestris eetbaar. Olijfbomen groeien traag en dragen pas na 5 jaar de eerste olijven. Ze kunnen echter honderden jaren oud worden. Aan de bodem worden niet te veel eisen gesteld, maar ze zijn wel zeer gevoelig voor te natte grond. Aan de andere kant mag de bodem echter ook nooit helemaal uitdrogen. In de zomer moet je dus geregeld water geven, maar laat de plant enkele dagen tijd tussen twee gietbeurten. Om de twee weken bijmesten wordt ook aangeraden. In de winter (nachtvorst) moet de olijfboom naar binnen, liefst in een kamer met direct zonlicht, niet te dicht bij de radiator of bij het raam. Niet te nat laten, maar ook niet volledig laten uitdrogen. Vanaf oktober ook niet meer bijmesten. Bij het terug buiten plaatsen in de lente moet je de boom tijd geven om weer te wennen: niet ineens in de volle zon en wind maar geleidelijk aan vanuit de schaduw naar de volle zon. Kan wat vorst verdragen maar de eerste jaren is het beter om de olijf binnen vorstvrij te verwinteren

Loading...

Beschrijving

Olijven zijn al duizenden jaren en ook vandaag de dag nog een belangrijk landbouwproduct rond de Middellandse zee. Waarschijnlijk zijn ze ook oorspronkelijk van daar afkomstig (Syrië/Turkije/Irak). Al rond 600 voor Christus werden ook in Griekenland en Noord Afrika olijfbomen geteeld. Tegenwoordig vind je ze bij warme klimaten wereldwijd verspreid, zelfs bij ons, waar ze als kuipplant gehouden kunnen worden. Van de soort Olea europaea bestaan er door kruisingen meer dan 80 varianten, maar in feite zijn enkel de olijven van de ondersoort Olea europaea ssp. sylvestris eetbaar. Olijfbomen groeien traag en dragen pas na 5 jaar de eerste olijven. Ze kunnen echter honderden jaren oud worden. Aan de bodem worden niet te veel eisen gesteld, maar ze zijn wel zeer gevoelig voor te natte grond. Aan de andere kant mag de bodem echter ook nooit helemaal uitdrogen. In de zomer moet je dus geregeld water geven, maar laat de plant enkele dagen tijd tussen twee gietbeurten. Om de twee weken bijmesten wordt ook aangeraden. In de winter (nachtvorst) moet de olijfboom naar binnen, liefst in een kamer met direct zonlicht, niet te dicht bij de radiator of bij het raam. Niet te nat laten, maar ook niet volledig laten uitdrogen. Vanaf oktober ook niet meer bijmesten. Bij het terug buiten plaatsen in de lente moet je de boom tijd geven om weer te wennen: niet ineens in de volle zon en wind maar geleidelijk aan vanuit de schaduw naar de volle zon. Kan wat vorst verdragen maar de eerste jaren is het beter om de olijf binnen vorstvrij te verwinteren

Extra informatie

Gewicht 0,0100 kg
USDA zone

Zone 10: -1,1 tot + 4,4 graden