Zaaitips

Bananen algemeen: (Musa, Ensete en Musella) week de zaden 48 uur in lauw water (een thermosfles is ideaal om het water op temperatuur te houden), ververs het water elke 12 uur (het gebruik van Kirstenbosch seedprimer of GA3 bij het inweken kan de kieming bevorderen en ook het vooraf overgieten met kokend water zou naar verluidt de zaden kunnen helpen kiemen). De zaden zo diep zaaien dat er nog net iets van het zaadje zichtbaar is (er wordt vanuit gegaan dat licht een rol speelt bij de kieming), op een warme (25-30 C.) en zeer lichte plek wegzetten, de aarde vochtig houden! Na twee weken regelmatig controleren of er al zaden kiemen, de zaailingen oppotten in een goede potgrond met ca. 20% perlite erdoor heen gemengd, voorzichtig laten wennen aan de zon! Op een warme en lichte plek zullen de zaailingen snel groeien, grotere planten hebben met warm weer veel voeding en zeer veel water nodig. Wacht met het uitplanten van winterharde soorten in de volle grond tot de plant uitlopers heeft gevormd (dit duidt op een goed ontwikkeld wortelstelsel), wacht eventueel tot het tweede groeiseizoen.

Strelitzia's (Reginae, Nicolai, Alba, Juncea, Caudata en Mandela's Gold) en Ravenala's (Madagascariensis en Guayanensis) verwijder de zaadrok (het fel gekleurde "pluimpje"), niet de zaden gaan inkerven zoals vaak wordt beweerd, dit leidt tot rotting! Daarna als bij bananen algemeen.

Heliconia's (diverse soorten): de zaden licht schuren, vier dagen laten weken in lauw water, ververs het water elke 12 uur, op de oppervlaktezaaien van een luchtig grondmengsel (de zaden niet geheel bedekken, zoals bij alle banaan-achtigen speelt licht een rol bij de kieming), het mengsel licht aandrukken, zorg voor veel (bodem)warmte en licht.
Pas op: Bananen hebben soms veel tijd nodig om te kiemen, drie maanden is geen uitzondering, het komt zelfs voor dat pas na 3 jaar de kieming plaats vindt, wees dus geduldig en gooi het zaad niet te snel weg!

Palmen algemeen: week de zaden 48 uur in lauw water (een thermosfles is ideaal om het water op temperatuur te houden), ververs het water elke 12 uur. Doe de zaden in afsluitbare zakjes gevuld met vochtig (niet nat!) perlite of Cocopeat of een mengsel van beide en leg ze warm weg (25-30 C.). Na twee weken regelmatig controleren of er al zaden kiemen, de zaailingen oppotten in een goede potgrond met ca. 20% perlite erdoor gemengd in diepe potten (palmpotten van 7x7x18 cm. zijn ideaal. Voorzichtig laten wennen aan de zon.

Trachycarpus en Chamaerops: als de Trachycarpus-zaden er erg vers uit zien sla dan het weken over, probeer het "velletje" te verwijderen (pellen), de kiemtemperatuur ligt tussen de 18-22 C., bij hogere of lagere temperaturen kiemt het zaad niet! Verder als bij "palmen algemeen".

Butia capitata, B. paraguayensis en Jubaea chilensis: hebben een lange kiemduur (minimaal enkele maanden) die eventueel verkort kan worden door het zaad te kraken of door te slijpen o.i.d., binnenin bevinden zich namelijk de (meerdere) echte zaden, dit moet echter zeer voorzichtig gebeuren omdat deze zaden beslist niet beschadigd mogen worden, verder als bij "palmen algemeen".

Butia eriospatha: de zaden enkele weken droog in de koelkast bewaren, daarna als bij B. capitata en paraguayensis (de kieming is wel sneller als de andere Butia's).
Alle andere palmen: zie palmen algemeen.
Als de zaden zijn geleverd met vruchtvlees moet dit eerst zoveel mogelijk worden verwijderd!

Actinidia melandrazaaien in lichtvochtige zaaigrond met wat exta zand, de zaden nauwelijks bedekken met het zelfde mengsel, warm en licht wegzetten.

Adansonia digitata: de zaden een dag laten weken in lauw water, ongeveer een zaaddikte diep zaaien, warm en vochtig (niet nat!) op een lichte plek wegzetten, de zaaigrond nooit geheel uitdrogen!

Afrikaanse Iris: zie Dietes vegeta

Afrikaanse Lelie: zie Agapanthus Africanus

Agapanthus africanus: volgt u de zelfde procedure als bij "Succulenten en Xerophyten".

Amorphophallus (Paeoniifolius, Kaichinensis, Longituberosus, Macrorhizus, Yunnanensis en Kiusianus)zaaien in een luchtig mengsel met veel organisch materiaal (compost), de zaden beslist niet laten uitdrogen, afdekken met een transparant plastic zakje en warm en licht wegzetten. De "knol" vorstvrij en droog laten overwinteren.

Apple Box: zie Eucalyptus Bridgesiana

Asimina Triloba: voor de kieming is een koudeperiode van 60-100 dagen nodig, buiten zaaien in de winter in een potje met vochtige aarde of in een zakje met vochtige aarde in de koelkast bewaren, daarna warmer, kiemduur 4-8 weken.

Bamboe: zie Phyllostachys

Baobab: zie Adansonia Digitata

Belamcanda chinensis: de zaden hebben een koudeperiode nodig om te kunnen kiemen, eind van de winter buiten zaaien in zaaigrond, de zaden bedekken met een dun laagje aarde, licht aandrukken, vochtig houden maar niet nat. Het is ook mogelijk de zaden door een klein beetje vochtige zaaigrond te mengen en dit 6 weken in de koelkast te bewaren, daarna uitspreiden over een potje met zaaigrond en op een lichte warme plek wegzetten.

Blackberry Lily: zie Belamcanda chinensis

Brazilian Cabbage Tree: zie Cordyline dracaenoides

Brugmansia: een zaaddikte diep zaaien in een luchtig grondmengsel, warm,veel licht, hoge luchtvochtigheid, vochtig houden maar niet nat!

Candy Lily: zie Belamcanda chinensis

Caragana arborescens: heeft een koude periode nodig om te kunnen kiemen, daarom eind van de winter buiten zaaien in een potje (de zaden eerst 24 uur laten weken in warm water), anders is een koudebehandeling uiteraard ook mogelijk in de koelkast.

Cedrus libanizaaien in kleiachtige grond met wat extra zand, vochtig houden maar niet nat!

Coffea arabica: een zaaddikte diep zaaien in goed doorlatende lichtvochtige (niet nat!) potgrond, op een warme en lichte plek wegzetten. Koffie heeft veel tijd nodig om te kiemen!

Cordyline australis en terminalis: volgt u de zelfde procedure als bij "Succulenten en Xerophyten".

Cordyline banksii, dracaenoides en indivisa: meng de zaden door een heel klein beetje (twee of driemaal het volume van het zaad) vochtige zaaigrond en bewaar dit minimaal 6 weken in de koelkast in een plastic zakje, daarna dit mengsel bovenop een potje met zaaigrond uitspreiden, verder als bij "Succulenten en Xerophyten".

Costus (diverse soorten): een zaaddikte diep zaaien, vochtig en warm houden, veel licht.

Cycassen (Cycas, Dioon, Encephalartos, Macrozamia, Zamia etc.): week de zaden 48 uur in lauw water (een thermosfles is ideaal om het water op temperatuur te houden), ververs het water elke 12 uur. Vul Tupperware-bakjes voor de helft met Cocopeat, perlite of een mengsel hiervan, druk de zaden langs de lengte-as half in het medium, de bakjes warm (25-30 C.) wegzetten, na de kieming begint een penwortel naar beneden te groeien, als deze ongeveer een centimeter lang is oppotten in (bij voorkeur) palmpotten van 7x7x18 cm. in goede potgrond met ca. 20 procent perlite erdoor gemengd. 

Daturazaaien op de oppervlakte van een mengsel van zaaigrond met extra zand, bedek de zaden nauwelijks met dit mengsel, licht vochtig houden. Als de zaden opkomen langzaam aan steeds meer licht laten wennen.

DietesvVegeta: de zaden een zaaddikte diep zaaien in een luchtig mengsel, warm en licht vochtig houden, de kieming kan vrij lang duren.

Diospyros kakizaaien in een mengsel van zaaigrond en zand, medium vochtig houden, niet nat!, wegzetten op een warme lichte plek. Kaki heeft veel tijd nodig om te kiemen.

Doryanthes palmeri en excelsa: zie Succulenten en Xerophyten.

Dracaena draco: zie palmen algemeen, de planten hebben echter een minder diepe pot nodig.

Elaeagnus angustifolia: de zaden een dag voorweken in lauw water, ongeveereen zaaddikte diep zaaien, de grond pas weer bevochtigen als deze bijna droog is. Heeft veel licht nodig. De Russische Olijf heeft vrij veel tijd nodig om te kiemen.

Eriobotrya japonica en E. deflexazaaien in een luchtig en vochtig grondmengsel (niet nat!), wegzetten op een warme en lichte plaats.

Etlingera elatior en venusta: de zaden een halve dag laten weken in lauw water, zaaien in een luchtig mengsel (b.v. zaaigrond met wat extra zand), wegzetten op een zeer lichte en warme plek met een hoge luchtvochtigheid.

Eucalyptus crenulata: meng het zaad door een klein beetje (twee of driemaal het volume van het zaad) zaaigrond of Cocopeat, maak dit mengsel vochtig en bewaar het 4 weken in een plastic zakje in de koelkast, daarna verdelen over de oppervlakte van een potje met vochtige zaaigrond en dit wegzetten op een lichte plek (20-25 C.), vochtig houden!

Eucalyptus bridgesiana en neglecta: op de oppervlakte van een potje zaaigrond zaaien, de zaadjes nauwelijks bedekken met een heel dun laagje zand, vochtig houden, niet nat!

Granaatappel: zie Punica granatum.

Ginkgo biloba: ongeveer een zaaddikte diep zaaien in lichtvochtige zaaigrond met wat extra zand er door gemengd, veel licht!

Hedychium (diverse soorten): de zaden 2 uur in heet water laten weken (het weken heeft in dit geval twee functies: de harde buitenkant van het zaadje wordt er door verzacht en de nog eventueel aanwezige chemische stoffen die kieming kunnen belemmeren worden verwijderd, in de natuur gebeurd dit in het maag-darmkanaal van dieren die de zaden eten), daarna zaaien bovenop een luchtig grondmengsel, zorg ervoor dat de zaden niet helemaal bedekt zijn (net als bijvoorbeeld bij banaanachtigen blijkt licht een rol te spelen bij de kieming), warm (ca. 25 C.) en vochtig houden (niet drijfnat), veel licht, de kieming kan vrij lang duren (2-6 weken).

Jelecote Den: zie Pinus patula.

Kaki: zie Diospyros Kaki.

Koffie: zie "Coffea arabica".

Loquat: zie Eriobotrya japonica en E. deflexa.

Libanese Ceder: zie Cedrus libani.

Luipaardbloem: zie Belamcanda chinensis.

Malay Rose: zie Etlingera venusta.

Maleisische Roos: zie Etlingera venusta.

Moso Chiku: zie Phyllostachys pubescens.

Nerium oleanderzaaien op de oppervlakte van een mengsel van zaaigrond met extra zand, bedek de zaden nauwelijks met dit mengsel, licht vochtig houden. Als de zaden opkomen langzaam aan steeds meer licht laten wennen.

Nieuw-Zeelands Vlas: zie Phormium tenax.

Olea Europea: Vijl of knip voorzichtig een puntje van de zaden (zodat vocht kan binnendringen), ongeveer een zaaddikte diep zaaien in luchtige zaaigrond, vochtig houden, niet nat!. Wegzetten op een warme plek met veel licht.

Olijf: zie Olea europea.

Omeo Gum: zie Eucalyptus neglecta.

ParasolDen: zie Pinus pinea.

Passiflora (diverse soorten): een zaaddikte diep zaaien in vochtige, goed doorlatende zaaigrond, veel licht en warmte, houdt van een hoge luchtvochtigheid.

Paw Paw: zie Asimina triloba.

Phormium tenax: meng de zaden door een klein beetje vochtige aarde en bewaar dit mengsel 8 weken in de koelkast, daarna uitspreiden over een potje met aarde met wat zand erdoor gemengd, op een lichte plek wegzetten, vochtig houden. Nieuw-Zeelands Vlas heeft vrij veel tijd nodig om te kiemen.

Phyllostachys pubescens en P. heteroclada: de zaden een dag laten weken in water, (bij voorkeur) zaaien in vochtig perlite, bedek de zaden met een dun laagje perlite, vochtig houden, niet nat!, warm en licht wegzetten. Als u niet aan perlite kunt komen kan dit eventueel worden vervangen door zaaigrond met wat zand er door gemengd. De jonge planten de eerste winter binnen laten overwinteren op een koele plek.

Pink Torch Ginger: zie Etlingera eliatior.

Pinus pinea en P. patula: een zaaddikte diep zaaien in luchtige, goed doorlatende zaaigrond, warm en licht wegzetten, de aarde pas weer sproeien als deze droog aanvoelt.

Poncirus trifoliatazaaien in een potje met lichtvochtige zaaigrond op een lichte plek.

Protea (diverse soorten): de bijgeleverde halve seedprimer in een bakje met 25 ml. water leggen, week de zaden een dag in deze oplossing, daarna een zaaddikte diep zaaien in een mengsel van zand en compost. Op een lichte en warme plek wegzetten. Vochtig houden, niet nat!

Punica granatum: de zaden ongeveer een zaaddikte diep zaaien in zaaigrond met wat extra zand, op een warme en lichte plek wegzetten, pas weer sproeien als de aarde begint op te drogen.

Red Torch Ginger: zie Etlingera eliator.

Rode Kiwi: zie Actinidia melandra.

Russische Olijf: zie Elaeagnus angustifolia.

Siberische Erwtenstruik: zie Caragana Arborescens.

Succulenten en Xerophyten (Agave's, Cactussen, Yucca's, Beaucarnea's, Dasylirions, Doryanthes, Ocotillo, Puya's, Xanthorrhoea's e.d.): vul een zaaibakje met lichtvochtige zaaigrond met wat extra zand daar door gemengd, op de oppervlakte zaaien, de zaden nauwelijks bedekken met hetzelfde mengsel, warm en licht wegzetten, pas weer sproeien als de aarde begint op te drogen. (Beaucarnea's, Nolina's en Dasylirions zaaien zonder het drievleugelig kapsel -het vliesje wat soms nog om de zaden zit-). Winterharde soorten die u buiten wilt gaan aanplanten kunt u beter de eerste keer binnen laten overwinteren.

Tetrapanax Papyriferazaaien in vochtige zaaigrond, niet in fel licht!

Victorian Silver Gum: zie Eucalyptus Crenulata.

Water Bamboe: zie Phyllostachys.

Winterharde Citrus: zie Poncirus Trifoliata.